Kvinner klager ikke, og menn må bli menn.

 
Det første først. Jeg trodde det skulle bli mye mer bråk av innlegget «...til deg som er kvinne.» Mye mer. Selv om jeg ikke er redd for å si det jeg mener, frarådet de fleste i min nærmeste krets meg å legge det ut. «Hvis du trodde det ble bråk fra mannfolka etter gentlemansinnlegget, da kan du bare vente deg nå...» fikk jeg høre.
Dere ( kvinner ) som har lest, delt og kommentert er såpass mange at det ifølge SSB anses som et representativt utvalg av befolkningen, og jenter flest ble ikke sinte eller opprørte, tvert imot. Kudos.
 
Det var en rekke visne menn som maste på meg etter gentlemansinnlegget. «Ikke vær en hykler. Skriv et til jentene også.» «Det tør du ikke. Da blir du upopulær, og det vil vel ikke du som er så opptatt av å fremstå perfekt»
 
Dere «menn» som skrev dette til meg, vet hvem dere er. Det er enkelt å se hva dere ønsket og håpet skulle skje, men fantasiene deres kom ikke til live, snarere tvert imot. Dere fikk istedet bevist ? igjen og ettertrykkelig ? at de fleste kvinner setter pris på at menn kan ha litt stil og klasse, hakket over den jevne by-gåer per dags dato. Og siden jeg ikke er opptatt av å fremstå «perfekt» ( hvem er det egentlig uansett? ) så innrømmer jeg glatt at det gir meg en viss glede at dere nå sitter og rumler som noen tomme tønner bak tastaturet med lite å komme med annet enn ting ala «de fleste er uenige med deg Anders, de gidder bare ikke kaste bort tiden sin på å skrive til deg» Yeah right. Er det en ting hissige, misforståtte likestillingsryttere gjør, så er det å gå til tastaturkrig på facebook ved første anledning.
 
En liten håndfull gikk amok, ( etter innlegget om kvinner ) det vedkjenner jeg. Alle er ikke enig, og det er greit. Men det skal ikke handle om meg, og hva jeg mener. Det er ikke ( tro det eller ei! ) derfor jeg skriver. Jeg ønsker at vi alle kan prøve å bli litt bedre versjoner av oss selv, meg inkludert. Jeg er kanskje ikke den rette til å skrive om det, men det er så få eller ingen som gjør det, og jeg synes noen må. Det bringer meg til punkt 2, det viktigste:
 
Jeg ser de sosiale eksperimentene til stcklm panda, hvor de bl.a. later som om en mann er iferd med å mishandle en jente i heisen med andre folk tilstede. Ingen bryr seg. Folk ser ned og vekk og på telefonen. Det er til slutt en kvinne som sier noe, en enkelt person av en hel rekke mennesker. Hva faen er det som skjer med oss? Hvordan er det mulig at en sped og liten mann får stå i fred og trakassere en tydelig vettskremt jente uten at noen SIER noe engang? Dette handler både om gentlemanskultur og det å oppføre oss som medmennesker. Når slike ting får gå uberørt forbi, er det det samme som å tillate det. Når slike ting tillates, øker det.
 
Vi må tenke over hva slags samfunn vi vil ha.Vi må tenke 10 og 20 år frem, ikke hvordan det ser ut i Norge akkurat i dag.
 
Noen er redde for det samfunnet jeg ønsker meg, at det vil være et steg tilbake i forhold til likestilling. Dette har ingenting med likestilling å gjøre. Det er derfor jeg velger å kalle de som er kritiske til det jeg skriver for misforståtte likestillingsryttere, for de har ikke forstått hva jeg skriver eller enda viktigere, hvorfor jeg skriver det eller at det er fullt mulig å anerkjenne at det er forskjell på menn og kvinner uten at det skal gå utover likestilling.
 
Så hvorfor er det så viktig at menn skal begynne å ta ansvar for å være menn, til og med i en datingsituasjon? Å oppføre seg ordentlig har jo ikke noe med dette å gjøre? Hvorfor er det viktig å være den som holder opp døren, drar frem stolen og tilbyr seg å følge henne hjem? Fordi slike holdninger forplanter seg videre til de større tingene. Fordi dersom du som ung gutt blir oppdratt av ekte menn slik at du vet å både verdsette og respektere kvinner uansett og ubetinget, så vil du også samtidig ikke bli en av dem som truer, blir fysisk, utnytter eller undertrykker på noen måte. I stedet blir du en av dem som ville grepet tak i han i heisen og stilt deg mellom han og henne, selv om de var ukjente for deg. Du blir han som ofrer en arm for å hjelpe hun eldre over gaten, du blir han som ikke går forbi en som ligger i snøfonna, du blir han som går ut for å se etter når du hører noen rope om hjelp.
 
«Dette gjelder vel alle!» Er det en del som tenker. Jada, selvsagt. Men vi ser etter en rekke sosiale eksperimenter at kvinner bryr seg mer enn menn. Så i heisen hvor skuespillerne står og later som om han er i ferd med å angripe henne, er det flere menn som går ut uten å bry seg, for på den måten å ubevisst overlate det til en kvinne å si fra. Menn er fysisk sterkere enn kvinner, stort sett. Det er ikke noe nytt i samfunnet at vi forsøker etter beste evne å la den som er best til å utføre en oppgave gjøre den. Skal vi prøve? Skal alle som kjører buss bytte med regnskapsførere en stund? Skal alle som er lege bytte med rivningsarbeidere? For meg høres det like sinnsykt ut som at vi skal la en kvinne måtte bryte inn mellom en mann som mishandler en kvinne istedet for at en fysisk sterkere mann skal gjøre det. Så får du kalle meg gammeldags, og så kan jeg le av deg i stedet. Når jeg ser filmen til stcklm panda, blir jeg flau og forbanna. Det håper jeg flere menn blir.
 
( se filmen her: https://www.youtube.com/watch?v=R1-A7R15uYU )
 
Gentlemanskultur handler om holdninger, ikke bare til kvinner men til alle mennesker rundt deg. Holdninger skapes av de små tingene. Det er derfor du må re senga di og stille i uklanderlig uniform i forsvaret. Krigen vinnes av de med mest struktur, best disiplin og høyest respekt for seg selv og de rundt seg. Holdninger skapes, forvaltes og videreføres, enten de er gode eller dårlige.
 
Vær litt rå, tø opp. Reis deg. Vi skal ikke ha det sånn at vi går forbi. Om du ikke liker tanken på å være ekte mann, vær i det minste et godt menneske.
 
Det handler om å ikke visne.
 
Takk for at du leste.
 
Anders.

 
#samfunn #kvinner #menn #gentleman #andersmoe

10 kommentarer

Siv- Monica

06.02.2016 kl.03:56

Hei Anders! Ville bare arrestere deg litt om det du skriver om representativt utvalg siden jeg er mer en gjennomsnittlig interessert i statistikk og slikt: Du sier at det i følge SSB er et representativt utvalg siden så mange har kommentert og uttrykt sin mening. Dette er dessverre helt feilaktig. Et representativt utvalg er noe helt annet. De betyr at det må være mange nok tilfeldig utvalgte som må si sin mening. Et innlegg på en blogg kan meget mulig gi de som er enige tilbøyelighet til å svare. Du kan f eks. gå på siden til Sylvi Listhaug og se meningene hun uttrykker og du vil nesten bare se mennesker som er enige. I et tilfeldig utvalg ville nok resultatene vært annerledes :) Eller når Kristian Valen uttrykker sine sterke meninger om norsk politi offentlig så gjenspeiler vel ikke alle kommentarene den generelle meningene selv om det er mange som har skrevet sin mening. Ellers takk for nytt innlegg, er interessant å se hva folk skriver. Selv er veldig enige i mange fine ting du skriver, men for meg så passer det både på menn og kvinner, og veldig uenige i en del ting som du skriver. Ha en fin helg!

Anders Moe

07.02.2016 kl.19:07

Siv: Du glemmer at når et slikt innlegg deles av over 9000 mennesker så vil det være helt tilfeldig hva de ulike mener om temaet. Du kan også legge til at de fleste er glade i å uttrykke både misnøye og uenigheter i sosiale media. Derav står jeg støtt på mitt, og mener dette er et rimelig tilfeldig utvalg: la oss si jeg har 500 venner på facebook og deler et innlegg jeg er enig i. Det er på ingen måte gitt at mine 500 venner er enige med meg i innlegget. På side3.no kjørte de en poll, hvor majoriteten av stemmene ( tror det var over 17 000 ) også var enig.

Siv-Monica

07.02.2016 kl.19:33

Dessverre , men du burde lese deg opp på dette. Hvem er det som deler? Sannsynligvis de som har lest det og er begeistret. De deler det ikke til tilfeldige utvalgte, men til sine venner som nok ikke er veldig ulike de som deler den. Men ok, uansett om delingen anses som representativt DELT, så har jo ikke alle som har lest det skrevet hva de syns, ikek sant. Det er en forutsetning som er viktig. Hvem er det som har mest tilbøyelighet til å si meningen sin? De som er enige vil i større grad bli begeistret og skrive en kommentar , enn de som ikke bryr seg, dermed vil svært mange som leser det og er uenige ikke synes. Nå er det ikke til å stikke under en stol at det fins mange som dyrker dette du skriver, for all del, (jeg også, men bare noe). Men siden du trekker inn SSB og statistikk som er mitt fagområde så ville jeg bare komme med litt info om det :) Jeg personlig f eks gidder ikke å skrive kommentar på alt som skrives på blogger, fb om det ene og det andre. De gangene jeg virkelig liker noe eller har en spesiell interesse for emnet, skriver jeg (som nå, statistikk). Igjen se på eksempelene jeg skrev i forrige post. Lykke til med bloggen!

Anders Moe

08.02.2016 kl.08:59

Siv: Uenig. Folk generelt er mer opptatte av å uttrykke ting de er uenige med, kontra enige. Alle saker på f.eks. facebook som skaper debatt fordi folk har forskjellige meninger, er de som blir de mest virale. Du bruker deg selv som eksempel. Dine meninger er farget av hva du mener, og er ikke objektive. Jeg tror de fleste som leste dette - var langt på vei enig med meg - i motsetning til hva du tror. Du må gjerne dra igang en undersøkelse som er etter din mening 100% representativ utvalgt, og vise til resultatet.

Siv-Monica

07.02.2016 kl.20:08

Gentlemannsinnlegget ditt var delt over 9000 ganger, så det var lest av minst 9000, ikke sant? De som har lest det er sikkert mange mange ganger de som har delt, 1400 har skrevet innlegg som respons. Det er nok mindre enn 1 % (sannsynligvis mye mindre!) som har skrevet "hva de syns" selv om innlegget er delt aldri så "representativt". http://www.spørreundersøkelser.no/index.asp?valg=Svarprosent-palitelighet

Fortsatt god helg! Stå på :)

Anders Moe

08.02.2016 kl.08:56

Siv: Selv om du er interessert i statistikk, gjør det deg ikke til ekspert; om du så tar et tilfeldig utvalg og stiller et spørsmål, kan du ikke tvinge folk til å svare, så en undersøkelse vil alltid bare vise hva x-antall personer som sa seg villige til å svare på spørsmålet mente.

Renate

19.02.2016 kl.18:20

Hei Anders. Blir glad av å lese det du skriver. Tenker på all tid jeg kaster bort på å ikke føle meg flott nok med kun naturlig hår og vipper... Mulig jeg legger standarden opp mot andre kvinner, ikke hva menn syns er helt ok. Oppvokst på 70-tallet, og ble lært å ha respekt for de eldre, kun i egenskap av at de var eldre. Lever nå etter at alle fortjener respekt, uansett, og ofte får en det tilbake. Omgås mange unge, og blir møtt med mer gentlemen oppførsel fra dem enn menn på min egen alder. Skal ikke spekulere i grunnen her, kun min personlige statistikk.

Anders Moe

22.02.2016 kl.08:18

Renate: Takk, og godt skrevet!

Silje

20.03.2016 kl.01:52

Hei Anders. Har du personlig gjort deg opp en mening om hvorfor kvinner bryr seg mer enn menn?

Anders Moe

20.03.2016 kl.17:38

Silje: Personlig mening? Nei, men kvinner er fra naturens side mer omsorgsfulle, så dette er helt naturlig.

Skriv en ny kommentar

Anders Moe

Anders Moe

34, Oslo

Jeg skriver om gentlemanskultur, samspillet mellom menn og kvinner og samfunnet rundt oss. Små biter av livet mitt finner du på instagram: realnorwegian

Kategorier

Arkiv

hits