Fredagslesning. På en Onsdag. Netthets og mannegrupper.

 

«En bruker skriver at 13- åringen burde blitt skutt. En annen, en familiefar på 35, skriver om den 13 år gamle jenta at hun bør utsettes for både voldelige og seksuelle overgrep.

Da VG tar kontakt og konfronterer mannen med uttalelsene legger han seg langflat og beklager.

- Jeg har ikke vært klar over at det kan få sånne konsekvenser. Jeg satt i min egen boble, hadde drukket tre pils og jazzet med gutta. Du vet hvordan det er.»

( sitat VG )

«... ser ut som ei som har blitt voldtatt minst to ganger, gjerne på tur i utlandet...»

Er mye å ta av, men jeg skal la det være.

La oss begynne med det siste. «Du vet hvordan det er...» Jeg sier som Sigve Indreland i Morgenbladet, nei, jeg vet faen ikke hvordan det «er.» Faktisk så skjønner jeg null og niks av hva som foregår i huet til de som evner å skrive sånt, enten det er etter tre eller tretti pils.

Så kommer forsvarerne. Det er disse jeg vil til livs, da det er nesten umulig å snu en fyr som allerede har så forkvakla menneskesyn at han presterer å skrive noe sånt. Vi må endre holdningene til de rundt, som enten ikke sier noe som helst eller som stemmer i og støtter oppunder, slik at sånt blir borte. Vi kjenner de så godt fra før av, den morbide fascinasjonen av å bare måtte prøve å vri noe positivt ut av en dynge med møkk for å se om det kan finnes en rasjonell forklaring på hvorfor det lukter så dritt som det gjør.

«Ting som blir sagt på et lukket forum ser verre ut enn det er, når det blir tatt ut av kontekst og presentert i avisene...» Spar deg. Eller, spar oss alle. Enkelte ting finnes det ikke unnskyldninger for. Og det er faktisk mye viktigere hvordan en oppfører seg i lukkede forum enn i åpne. Skal jeg forklare hvorfor?

Fordi det er i lukkede forum på internett de groveste overgrepene skjer. Det er i lukkede forum det oppfordres til vold og voldtekt, det er der det hetses mest av alt. Det er der hvor ikke alle andre kan se hvem du er, du som gjemmer deg i et lukket forum nettopp for å kunne spy ut dritten din sammen med bifallende likesinnede. Ofrene derimot, de får det med seg. Det er de som går i kjelleren, det er de som kanskje isolerer seg, slutter å gå ut, får problemer i sosiale sammenhenger; kanskje de aldri kommer seg etter hetsen din. Føles det godt for deg da? Ønsker du å plage en jente på 13 år? Hva får du ut av det?

Mobbing er et samfunnsproblem. Et stort et. Og nå som vi kan sitte og skrive hva vi vil på internett, er veien til mobbing enda kortere, så vi må være forsiktige med hva vi sier og gjør. Det KAN være at ordene dine veier og treffer tyngre enn du tror, det kan være at mottageren misforstår det som for deg er en liten spøk eller en slengbemerkning i fylla. En god ide er å ikke skrive eller si noe som du ikke ville stått for og gjentatt ovenfor personen ansikt til ansikt. ( I så måte modererer jeg meg, jeg også. Ikke tro jeg sitter her og tenker at jeg er feilfri. Langt ifra. Jeg har selv vært en mobber. Mer om det senere. )

Uansett hva problemet er, bør du ta deg av det på egenhånd, og ikke la det gå utover trettenåringer. Jeg har forøvrig ikke tatt meg noen øl, og sitter ikke og «jazzer med gutta.»

For normale, funksjonelle menn som vet hvor de står i livet og er sikre på seg selv og sin egenverdi, er det revnende likegyldig hva en jente på 13 år sier eller gjør på Facebook. Denne 13 åringen støttet opp om en 20 åring som hadde bedt noen av sine venner melde seg ut av en gruppe. Det var det noen som ikke tålte. Jeg kan forsåvidt skjønne at det svir for enkelte, en 13 år gammel jente som viser både guts og integritet. Jeg synes hun var jævlig tøff.

Nå er dette hentet fra en Mannegruppe på Facebook, hvor jeg ser jeg har en rekke venner som medlemmer; menn jeg kjenner og vet er gode menn. Gruppa har også et sett retningslinjer som skal følges. Jeg velger å anta at disse retningslinjene er brutt, og at man dermed blir hivd ut av gruppa av noen administratorer som følge av dette.

Ingenting galt i å være medlem av en mannegruppe på facebook. Alt er derimot galt med å hetse og seksuelt trakassere noen, lukket forum eller ikke; og bedre blir det ikke av at vedkommende er et barn.

I nyansene av debatten synes jeg det er på sin plass å påpeke denne stigmatiseringen av alle menn som er medlem av en gruppe på facebook. Dette blir nå gjort i stor stil av et samlet pressekorps, diverse bloggere og øvrige debattanter i media. I stor grad de samme menneskene som er ute med pekefingeren ? ofte ? når de synes andre angriper alle i en gruppe for handlingene til noen få. Jeg tenker at man er bedre tjent med å ta saken, og ta tydelig avstand fra de individene som sprer hevnporno, hetser og oppfordrer til vold og voldtekt. Det er ikke slik at alle 30.000 + medlemmer av denne gruppa støtter eller bifaller hetsen. Jeg forstår virkelig at man blir forbanna, men er man imot stigmatisering av grupper bør man holde seg for god til å gjøre nøyaktig det samme selv.

Så er spørsmålet om de som er medlem nå bør melde seg ut, nå som det ikke lenger virker sosialt akseptert å være medlem der. Medlemstallene synker, det er tydelig, og i så fall håper jeg gruppas administratorer ser hvem og hvilke elementer som startet ødeleggelsen av den; de som ikke har bedre ting å gjøre enn å hetse og angripe barn og unge jenter på nett. 

Dette er i så fall et godt eksempel på hvordan noen få råtne epler kan ødelegge for en hel gruppe, men løsningen er like enkel som den tilsynelatende er vanskelig: bare ikke vær det råtne eplet, uansett hvor du er.

Er det virkelig SÅ vanskelig å bare være et helt vanlig, normalt tenkende medmenneske med litt integritet og moral? Det er ingen som sier at du ikke kan være mann, se på nakenbilder, dele grove vitser, digge motorsykler, kampsport, gro langt skjegg, banne eller drekke øl. ( De som sier du ikke kan gjøre det er det ingen som bør høre på uansett ) Bare ikke hets barn, ikke oppfordre til voldtekt og drap. Det bør selv de enkleste sjelene av oss klare å unngå, selv i lukkede forum.

På tide å ta tilbake litt generell høflighet og respekt, selv om det snart er 2017.

Takk for at du leste.

 

Anders#mannegruppa #blogg #fredagslesning #menn #netthets #andersmoe #hverdag #samfunn #debatt #side3 #nettavisen #morgenbladet 

 

12 kommentarer

jonny bruvik

05.10.2016 kl.15:33

Her var det veldig mye bra...

Husk i bibelen står det at slaveri er greit...

bør jeg da slette alle vennene mine som er kristne? :D

Det blir like dumt.. Det er ikke morsomt med voldtekt, men det er jævli morsomt å se hvordan hykleriske tullinger skal hause opp dette her

Anders Moe

05.10.2016 kl.15:50

jonny bruvik: Ja, skal man påvirke venner til å fjerne seg fra grupper med negative enkeltindivider, eller skal vi fjerne de negative enkeltindividene fra gruppene? Uansett viktig at denne type hets ikke blir stående uimotsagt.

Stille er den som samtykker...

erik

05.10.2016 kl.16:10

Jonny bruvik. Du bør søke hjelp. Datteren min på 12 ble voldtatt, og det håper jeg du slipper å oppleve. Hvordan du kan syntes det er greit å le av "hvordan få en unge til å gråte to ganger - tørk den blodige **** din på bamsen" er helt forbanna uforståelig. Atdu syntes dette er opphauset sier bare hva slags forkvaklet menneske du er

Stig

05.10.2016 kl.17:04

Hm - denne mediahetsen mot en gruppe på FB vi knapt har hørt om har nok et kjønnspolitisk aspekt. Nettavisen har 5 - 6 kronikker bare i dag og Dagbladet er i harnisk. Er Norge blitt humørløst og lik Sverige? Det er politisk korrekt for feministiske kvinner å bruke kallenavn og hat mot menn og gutter - men nåde den mann som ytrer en vits om kvinner og jenter. I P3 og på Latter kan vi høre lignende vitser men de slipper unna fordi det er Anne Cath eller noen journalister som slenger med leppa. Når hylekoret tar av og forlanger politi og blålys mot ytringer de ikke liker er vi der hvor DDR, Sovjet og Maos Rødegardister var før regimene falt.

jonny bruvik

05.10.2016 kl.17:27

erik hvordan kan du påstå at jeg liker eller ler av disse vitsene?? Jeg har hatt flere kjærester som har opplevd voldtekt.. Jeg er for dødsstraff av pedofile og voldtektsmenn..

Men disse vitsene som blir dratt frem i media er veldig gamle og har eksistert lenge uten at noen har laget hysteri av det.... De er veldig dårlige og klart upassende for mange.... poenget mitt var bare at du kan ikke dømme en hel gruppe pga noen råtne epler

Timton

05.10.2016 kl.17:35

Du får nok lese NT du som mener slaveri i dag er greit.

Eller det beste. Slutt å tolke noe du ikke forstår.

jonny bruvik

05.10.2016 kl.17:41

TIMTON jeg har ikke sagt at slaveri er greit... jeg har sagt at det står i bibelen at der greit..

men selv om det står i bibelen at det er greit så betyr ikkedet alle kristne mener det...

Med ottargruppa ser du jo ut om alle medlemmer bli stemplet som rasshøl

Renate Marie Adolfsen

05.10.2016 kl.17:46

Jonny Bruvik, først vil jeg bare si at du må være en idiot av en mann , mener du seriøst at det er sammenlignbart å ta ting fra bibelen om slaveri er greit og samenligninge dette med at eldre menn ( ikke menn ) sitter å truer jenter ned i 13 års alderen med voldtekt og juling ? Da lurer jeg på om du har barn selv (håper ikke det ) for det sier mere om deg enn noe annet når du mener at folk som reagerer på dette er hykleriske tullinger , da lurer jeg på hva du er ? For dette du skriver er faktisk meget respektløst ovenfor mennesker som sitter med barn som har blitt misbrukt 😡Så neste gang du har en idiotisk uttalelse om ting som dette , prøv å se ting igjennom en 13-åring som har fått traumer resten av sitt liv pga dette , så du burde virkelig skamme deg og faktisk be om unnskyldning du og gå i deg selv 😠

Timton

05.10.2016 kl.17:51

Det ER ikke greit. Det VAR greit

Steng Facebook

05.10.2016 kl.21:46

Det bør dannes en gruppe på Facebook som arbeidet med å få stengt ned Facebook.

Gruppa kan være åpen for alle som har en fortelling å fortelle om faenskapen på Facebook og andre som på mer generelt grunnlag ønsker dette nettdyret stengt ned.

05.10.2016 kl.23:23

Dersom mennene i mannegruppa hadde vært menn ville de sagt i fra og backet opp jentene. Det er ikke tøft å lukke øynene og late som at det ikke skjer. Hadde alle som var i mot,som jeg håper er de fleste, stått i mot og vist at de tar avstand. Ville ikke disse råtne eplene fått ødelagt for en hel gruppe! Om vennene dine mobber, og du velger å være passiv, da er du like ille som vennene dine.

jonny bruvik

06.10.2016 kl.08:02

Renate du er helt på villspor... går det ann å være så hårsår?

Poenget her er ikke å forsvare utsagn fra disse individene. poenget var å ikke dømme en hel gruppe pga utsagn fra noen få.

Joda jeg har et barn. hva så? Jeg mener voldtekt og pedofili burde straffes med døden.. Kjenner jeg til barn og jenter som er blitt misbrukt og voldtatt? ja det gjør jeg også... Blir jeg sint av at noen få personer i en stor grupper forteller dårlige vitser som jeg hørte første gang for 20 år siden? nei. Om du er så svak at du lett lar deg fornærme av ting på internett så burde du kanskje ikke ha internett...

Men hele poenget her er at du ikke skal dømme en hel gruppe pga handlingene til noen få... Nå får vi jo ikke henge alle muslimene fordi bare noen få millioner av dem er terrorister..

Skriv en ny kommentar

Anders Moe

Anders Moe

34, Oslo

Gentlemanskultur, ekte menn og samfunnet rundt oss. Facebook: Anders Moe

Kategorier

Arkiv

hits