Penger og politikk. Er du rik eller fattig?

Jeg er ikke rik. Jeg er ikke fattig. Faktisk har jeg noe mer enn gjennomsnittet på min alder, men ikke så mye at jeg kan gi blaffen i hva ting koster.

Jeg er ikke syk eller ufør, og har ingen i min nære krets som er funksjonshemmet eller på annen måte er avhengig av statlig hjelp for å komme seg gjennom dagen.

Jeg skriver det, slik at du som leser ikke skal tro at det jeg mener om statsbudsjettet er farget av et ønske om å hjelpe meg selv/andre i min umiddelbare nærhet.

Jeg personlig ønsker ikke skattelette. Jeg klarer meg fint. Tak over huet, mat i kjøleskapet, penger til regninger og klær på kroppen. Politikerne trenger ikke ta noe som helst ekstra hensyn til «meg.»

Jeg er av den klare oppfatning at vi ikke kan redde hele verden. Selv et forsøk på dette slik mange later til å ville, er galskap og vil på sikt kunne velte velferdsstaten. Olja tar slutt en dag. Vi blir ikke et U-land igjen, men det kommer en tid hvor vi ikke kan velte oss i penger lenger. Den tiden tror jeg allerede har begynt.

Å styre Norge er vanvittig mye enklere enn å styre nær sagt hvilket som helst annet land i verden, oljefondet, det lave innbyggertallet, det gode forholdet til andre nasjoner, global posisjonering m.m
I forhold til sine «kolleger» i andre land har ikke vår regjering det så aller verst. Ikke at det er enkelt å være politiker, men jeg tror mange gjerne ville byttet budsjetter, for å si det slik.

Jeg er ikke imot regjeringen generelt sett. Opposisjonen er ikke det spor bedre. Det er dette med statsbudsjettet. Det er dette med å tenke litt med hjertet.

Jeg driter i om «de rike» får disse «skattelettene» det snakkes om. Det tror jeg de rike gjør også, all den tid det knapt merkes selv på en helt gjennomsnittlig lønn om du fikk 2.500,- mindre i skatt i året. Så hva er vitsen? Og skattelette til de som har mindre, på hva da, 500 kr i året? 42 spenn mer å rutte med i måneden mann, hva i all verden skal du bruke penga på?

Skulle man gjort noe for å øke arbeidskapasiteten og innovasjonsviljen kunne de kutta i f.eks. arbeidsgiveravgiften til bedrifter under 5 år gamle og under 10 årsverk. Eventuelt fjernet den helt for alle bedrifter i oppstartsåret. Bidra til gründerkultur. Bare som et eksempel. Norske bedrifter outsourcer for fote til utlandet fordi arbeidskraften er billigere, i Norge blir du straffa hardt økonomisk for å sette folk i arbeid, slik at de igjen kan betale skatt og utgjøre en kjøpegruppe. Men det er et sidespor i dagens blogg.

Kjære regjering; enten du heter FRP, Høyre, AP eller hva faen; drit nå i disse ubetydelige skattekuttene, i det minste når det skal gå på bekostning av UFØRE, HANDICAPPEDE, KRONISK SYKE, VOLDSOFRE og de aller svakeste og mest utsatte gruppene i landet vårt.  

For i sammenligningen; om jeg får en tusenlapp eller to mindre i skatt per år, betyr det i praksis ingenting for meg. Men for den kronisk syke som nå må ut med en høyere egenandel for behandling, eller verre, plutselig må ut med egenandel overhodet; så vil det veie tungt i en allerede tung hverdag. Dere har sikkert noen finurlige politiske svar på hvordan og hvorfor dette allikevel er til det bedre, men kutt er kutt og du kan ikke bare vifte med den andre hånda for å ta fokuset vekk fra de stedene dere nå har foreslått å kutte; hos de få av oss, som sliter mest av alle. Ikke stor nok velgergruppe kanskje?

Jeg er klar over at det er flere positiver med budsjettet, og for alt jeg vet er det bedre enn hva enhver annen regjering har kommet med. Det er altså ikke poenget.
 
Hvorfor skal vi måtte kutte i tilbud til de svakeste og mest utsatte ? overhodet? Samtidig som vi gir skattelette til mennesker som ikke bare har det bra, men som knapt merker det?

Er «de rike» så blaserte at de applauderer de par tusen spenna de får ekstra i året så det faktisk veier inn på neste valg? Jeg håper virkelig ikke det.

Kunne vi nå, for en gangs skyld, bare satt oss ned, kikket inn over våre egne landegrenser, gitt bengen i om en representerte høyre, venstre eller midt i, startet helt nederst i samfunnet; altså med de syke, de gamle, de svake, de uføre, de handicappede; og bare enes om at vi gjør det vi kan for å hjelpe disse først, for så å jobbbe oss oppover?

Eller, bygg heller en opera til, for en 6 - 7 milliarder. DET VAR NOE VI VIRKELIG SAVNA!

Jeg skal regne på hva jeg får i skattelette, ta ut penga, putte de i en konvolutt og sende den til hvilket som helst sittende regjering med påskriften: «finn noen svakere enn Anders Moe å gi disse til. Når du har funnet dem, gjør det samme med resten.»

Så er det helt sikkert så mange økonomiske hull i denne teksten at de fleste akademikere vil kunne plukke den i fillebiter; vær så god. Jeg er langt fra noen økonom, og voldsomt engasjert i politikken er jeg heller ikke da de stort sett bare lyver og roter seg bort, alle som en. Så er jeg kanskje ute på tynn is her, men i det minste er det med gode intensjoner. Du vet, det som veien til helvete er asfaltert med.

Vi hadde trengt flere på Tinget som tenkte med hjertet, og ikke bare de høyt utdannede, økonomiske akademikerne, de veltalende, finurlige figurene som skal sanke stemmer og debattere i stadig mer og mer Trump/Hillary stil.

De svakeste skal altså få litt mindre; det er de som trenger mye mer.

De sterkeste skal få litt mer, det er de som antagelig knapt merker det.

Alle de andre i midten irriterer seg mest over dyr vin og bompenger.

Men det er kun den første gruppa som virkelig sliter.


Takk for at du leste, deler du er du rå!  

 

Anders#statsbudsjettet #regjeringen #nettavisen #side2 #side3 #blogg #mrmoe #andersmoe #meninger #debatt #samfunn #norge 

2 kommentarer

Nina Loraas

13.10.2016 kl.11:41

Jeg digger deg Anders Moe...

Du sier det de aller fleste mener👍👍☝

Sun Bore

14.10.2016 kl.12:13

Samfunnet trenger flere som er reflektert, samfunns bevisst og gjør som deg - Tenker med hjertet!

Skriv en ny kommentar

Anders Moe

Anders Moe

34, Oslo

Gentlemanskultur, ekte menn og samfunnet rundt oss. Facebook: Anders Moe

Kategorier

Arkiv

hits