Hvem stemmer på de folka her?

Skrullete miljøpolitikk. Hvem stemmer på de folka her?

 

Jeg gidder ikke å bedrive personhets, så jeg velger å ta sak fremfor mennesker. Politikerne fører nå krig mot bilister, særlig de som skal kjøre noe lenger enn til og fra butikken. Økte bompengesatser, parkeringsforbud, økte parkeringsavgifter, veier som sperres i enkelte tidsrom, dieselforbud enkelte dager, utbygging av brede sykkelfelt som tar en hel veibane osv.

De dekker seg bak en grønn profil med tiltakene sine. I call bullshit. La oss ta det enkleste først:

 

1. Vi kan ikke alle bo på løkka og sykle til jobben. Det er det ikke plass til, hverken for bo eller arbeid. I tillegg er sykling noe som skjer om lag 3 måneder av året i landet vårt.

 

2. Mange av oss er totalt avhengig av bil. Ikke fordi vi ikke gidder å gå eller sykle, men fordi hverdagen med barn som skal hentes og leveres, kjøring til og fra arbeid og i møter, innom butikker på vei hjem osv. gjør det slik at bil blir en nødvendighet.

 

3. Oslo bygges utover ? ikke i høyden. Politikernes valg. Det gjør at avstandene blir lengre, særlig når presset på boligmarkedet øker. Det fører oss igjen tilbake til punkt 1 og 2.

 

4. Dersom resten av oss hadde kastet oss inn i kollektivtrafikken ville den blitt så overbelastet enkelte steder at du ville opplevd smekkfulle busser som måtte kjøre forbi holdeplasser fulle av ventende passasjerer. Samtidig ville forsinkelser og andre logistikkutfordringer kollektivt skutt i taket. Skulle vi da fått bedre kollektivtilbud? Det bør de innføre nå, dersom ønsket er å få biltrafikken ned.

 

Jeg kunne listet en drøss punkter til, men la oss holde oss til kjernen. Hva hadde skjedd dersom 50% av alle som brukte bil til og fra jobb i dag bare sluttet å kjøre på dagen, lot bilen stå og skulle inn på tog og busser? Staten hadde tapt hundrevis av millioner i inntekt, penger de trenger for å opprettholde øvrige kostnader. Som kollektivtrafikk(?) Lykke til.

 

Sannheten er at de ikke vil at vi skal slutte å bruke bilen. Ikke egentlig. De ønsker å skatt ? og avgiftslegge mest mulig, men samtidig fremstå gullende rene selv, ved å gjemme seg bak «miljøet først.» Som når de gjør nettopp det, men selv kjører SUV med V8 Turbo i? eller tar taxi selv på korte avstander i Oslo? Eller snakker om problemet med svart arbeidskraft men selv har hagen full av ikke registrerte arbeidere. ( En annen debatt, men allikevel )

 

Hykleriet er totalt.

 

Politikerne er faktisk ikke satt på Tinget for å inndrive mest mulig skatter og avgifter, men for å ivareta, utvikle og beskytte landet best mulig. De er valgt av folket, og skal jobbe for folket. Ofte jobber de heller imot.

 

Skatter og avgifter forbedrer ikke miljøet. Du kan kalle det klimakvoter så mye du vil, men økte priser beskytter ikke planeten vår. FAKTISKE reduksjoner av utslipp, der det virkelig monner, bedrer miljøet, men det er ting som koster STATEN penger, ikke øker deres allerede sinnssyke inntekter. Var våre politikere seriøse i sin tankegang og plan om en grønnere hverdag, ville vi ikke sett økte avgifter og parkeringsforbud, vi ville sett handlingsplaner som så nærmere slik ut:

 

- Reduksjon i flytrafikken. Altså ikke dyrere å fly, men rett og slett færre avganger. Det går halvtomme fly mellom Norges byer med avganger hver time døgnet rundt. Snakkes det ikke engang om dette? Flyene spyr ut gasser, rett i atmosfæren.

 

- Cruiseferjer. Disse bruker billigste dritt-dieselen du får tak i, og harver ut miljøskadelige stoffer. Fjordene våre fylles opp av dem. Inntekter for Norge, ja, men mener man alvor, reduser dette.

 

- Alternativ motorvei utenom f.eks. Oslo. Hvorfor skal alle som kjører gjennom byen, kjøre gjennom byen? Broer utenom sentrum ville vært et fantastisk alternativ: kjøring i sentrum går ned, køer går ned, mer plass til sykler og kollektivtrafikk ? dette er et tiltak det faktisk kunne føltes nyttig å betale bompenger for.

 

- Utbedret kollektivtilbud til og i byen. Nei, det er ikke så fantastisk bra som de skal ha det til per i dag. Det er forsinkede avganger, for dyrt, for sjelden, for upålitelig. I tillegg er prisene stadig økende, og servicen synkende. Det holder ikke.

 

Jeg skulle gjerne sett en utregning i reduksjon av miljøfiendtlige klimagasser dersom cruiseskip og flytrafikken ble redusert med bare 10% og jeg tror vi hadde klart oss med noen færre flyvninger mellom byene enn per dags dato.

 

Og skal dere først avgiftsbelegge noe, så burde det være fyring med ved. Vedfyring frigjør på nasjonal basis mer svevestøv enn biltrafikk. Men det snakkes det ikke om. Det er jo koselig å fyre i peisen, man får en følelse av å komme nærmere naturen, gjør man ikke? Men også her, i stedet for å avgiftsbelegge, hva med å regulere inn slik at vi får edruelige strømsatser slik at vedfyring igjen går ned? Det er faktisk lov å bruke huet. Det finnes enorme muligheter i et rikt land som Norge til å forbedre vårt miljø, men det er ikke det de er opptatt av. Ikke egentlig. Det ser vi tydelig av tiltakene som blir innført.

 

Så, hvem stemmer på disse folka?

Det er et paradoks at de som på død og liv skal krige seg inn på små flater midt i sentrum slik at man har kort vei til nærmeste kaffe latte er de som skriker høyest om å fjerne biltrafikken i sentrum. Ønsker du å leve grønt, flytt på landet. I byene er man avhengig av leveringer til butikker, komme seg til og fra jobb ? og det er her de fleste jobbene er ? og så videre. Dere kan ikke få både i pose og sekk: et urbant og yrende folkeliv, totalt fritt for biltrafikk. De som leverer varer til kaffehuset og reservedeler til el-sykkelen din kan ikke komme med bussen. Du gjør ikke miljøet en tjeneste ved å droppe å eie bil, flytte til St. Hanshaugen og sykle til jobben. Du bidrar bare til økt boligpress, større sentralisering og dertil større behov for transport inn og ut av sentrum. Ikke at det er noe galt i å ønske å bo sentralt ? bare ikke sitt der med den grønne pekefingeren og rett skytset mot de som bor utenfor og er avhengig av bilen for å komme seg til jobb. Eller vil du at alle skal hive bilen og krige opp boligprisen sentralt enda mer, slik at du må ut med en million til for 30 kvadratmetersleiligheten din, eller enda verre, du kommer ikke inn på boligmarkedet overhodet?

 

Ting henger sammen her i livet. Du får ikke det ene, uten det andre. Politikerne får gå foran som gode eksempler og vise at de ønsker å redusere utslipp der det virkelig hjelper, der det faktisk vil ha effekt uten at det skal komplisere livet til hundretusenvis av mennesker hver eneste dag.

 

Ellers handler det jo bare om pengene, aldri om miljøet. Ikke egentlig.

 

Takk for at du leste.

 

#miljø #miljøpolitikk #biltrafikk #oslo #valg2017

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Anders Moe

Anders Moe

35, Oslo

Gentlemanskultur, ekte menn og samfunnet rundt oss. Facebook: Anders Moe

Kategorier

Arkiv

hits