Søndagslesning. #MeToo

For de som ikke har fått det med seg: #metoo er en hashtag kampanje som skal sørge for økt oppmerksomhet rundt hvor mange kvinner som utsettes for seksuell trakassering - og verre. Det fungerer slik at kvinner som har opplevd dette hashtagger metoo på veggen sin på facebook eller i annen sosial media, slik at problemet kommer "nærmere" og dermed ikke bare er noe som skjer med alle andre, men med noen du kjenner, noen i din omgangskrets, i din familie. I kjølvannet av at Harvey Weinstein ( Hollywood mogul som har fått sparken fra sitt eget selskap som følge av seksuell trakassering ) har en rekke profilerte kvinner både i Hollywood og ellers i politikken og næringslivet særlig i USA tatt til sosiale medier og ikke bare skrevet metoo men også i stor grad delt sine egne erfaringer om trakassering og voldtekt. 

Åpenbart deltar ikke alle kvinner i kampanjen, for da ville alle kvinner hatt #metoo og det ville blitt verdens mest brukte hashtag. Alle kvinner blir ikke voldtatt, men alle kvinner opplever seksuell trakassering flere ganger i løpet av livet. For mange er det en daglig greie. 
Og nei, vi snakker ikke om at en mann liker en kvinne og ber henne ut. Det er ikke seksuell trakassering. Vi snakker om alt fra slibrige tilnærmelser på gata til sending av bilder av penis, smattelyder, grafsing, voldtekt og en rekke andre ting.  

Kampanjen er god, i mine øyne. Det er slikt sosiale medier bør brukes, som et middel i kampen mot urettferdighet, undertrykkelse, trakassering og uvitenhet. Få det frem i lyset. Skap debatten. Men mest av alt, føre til handling. 

 Like sikkert som at kvinner trakasseres daglig på arbeidsplasser, busser, treningssentre og overalt ellers de ferdes og kommer i veien for menn som bare ikke evner å styre seg, så kommer de visne frem fra krokene sine når det pågår en kampanje lik nettopp #metoo. De klarer bare ikke å se kvinner få oppmerksomhet og bli møtt med forståelse på noe som helst grunnlag, og spesielt ikke i en setting som tråkker på deres selvopphøyde tanke om at de bør kunne gjøre som de vil. Du har de misforståtte feministene som nå skal skrike ut om hvordan "menn også opplever trakassering" og så har du de enda verre som synes kvinner klager for mye og at slike kampanjer er med på å svartmale menn generelt. De som skal vri dette rundt og sette seg selv i offerrollen, fordi man er mann og føler seg uglesett. Hashtag patetisk. 

For å ta det første først: ja, menn opplever også trakassering. Det er ikke sjelden man har opplevd kvinner litt over middagshøyden i livet med tre glass vin for mye innabords som plutselig "tar for seg." Og nei, dette er ikke i nærheten av problemet vi har andre veien. Igjen må man minne alle de som lever i den desillusjonerte boblen om at menn og kvinner er helt dønn like på at nei, vi er ikke helt dønn like. Dersom en "rødvinstante" på 55 begynner å grafse på meg på dansegulvet kan jeg faktisk bare fjerne hendene hennes. Blir jeg sint, ligger den fysiske maktbalansen i MIN favør. Det setter hele premisset for hvorfor dette ikke er noe å bære seg over. Jeg sier ikke at det er greit med damer som tafser, jeg påpeker bare hvor latterlig det blir når menn begynner å sutre om dette som følge av #metoo kampanjen siden vi menn liksom ikke er med. Så kan vi legge til at det er helt forsvinnende usannsynlig at en mann skulle oppleve å bli voldtatt i slottsparken av en tre-fire kvinner som lå og lusket i buskene, eller av en kvinnelig kollega etter julebordet. Kvinnelige, seksuelle overgrep mot menn er ikke et verdensomfattende samfunnsproblem. 

Det finnes mye gode mannfolk, og de som er det føler seg ikke truffet av #metoo. Jeg leser heller ikke kampanjen slik at kvinner ønsker at menn skal slutte å flørte, be de ut, spandere en drink ( vi gjør kanskje ikke det lenger ) eller spørre om å få telefonummeret. Problemet ligger ikke der. Problemet ligger hos de altfor mange som stirrer, som presser seg innpå, som bare tar på en kropp uten snev av invitasjon, som tror det er innafor å ta bilde av penis og sende den som MMS og frem til de som voldtar.

Enkelte menn går i forsvarsmodus og hevder at de bare flørtet, men så blir de beskyldt for å trakassere. Er du mann og i tvil om hvor grensen går mellom flørting/be noen ut og seksuell trakassering? Du kan bruke dette som et tankekors før du foretar deg noe: 
Du sitter inne, og alle er større og sterkere enn deg. En dag kommer det en diger bamse bort til deg og spør om å få telefonnummeret ditt. Du svarer nei. Han aksepterer svaret, og ønsker deg en god dag. Ingen skade skjedd, ikke sant? Vi trenger ikke trekke eksempelet til voldtekt, for det er de aller fleste enig i at ikke er innafor. Forestill deg nå heller at han  digre fyren har med seg en tre-fire kompiser, og de går rett bak deg nedover hallen i fengselet, på vei til kantina. Det er ingen vakter å se. Du merker øynene deres på deg. De plystrer, kanskje en av dem lener  seg bort og klyper deg i rumpa. Behagelig? Nei? Forestill deg at du forsøkte å si ifra, men ble møtt med hån og latter og heller fikk beskjed om å holde kjeft, at du ba om det, og at du bør tåle såpass. Så, dersom du ville oppfattet det som ubehagelig hvis noen hadde sagt eller gjort det mot deg i fengselet, så ikke gjør det mot noen andre ute  heller.  

Menn som ikke gjør disse tingene, trenger heller ikke forsvare de som gjør det. Det er ikke "oss mot dem", du må ikke være "på lag med gutta." Det er rett mot galt. God oppførsel vs ræva oppførsel. Det er enkelt. De som hele tiden skal trekke debatten inn i gråsoner, har misforstått og kan bruke fengsels-eksempelet helt til de har skjønt det. 

Det er ikke forbudt å bruke huet. Forsøke å sette seg inn i andres situasjon en gang i blant. Tørre å anerkjenne et problem som ligger rett foran oss, hele tiden. Si ifra om du ser trakassering, av noen art. Kvinner sier ifra. De prøver å få menn til å forstå hva de virkelig ikke setter pris på av fremstøt. Vi menn må lytte. Ikke gå i verken offer eller forsvarsmodus. Følge med på kampanjer som #metoo, og ta ansvaret.
Glem religion, politikk og lovverk. Det eneste vi trenger, er å oppføre oss med verdighet og medmenneskelighet mot hverandre, og ikke gi spillerom til de som ikke evner å innrette seg dette. 


Oppdra våre sønner til å være gentlemen, og våre døtre til ikke å akseptere noe annet.
#metoo #gentlemen #blogg #trakassering #samfunn #norge #menn #kvinner #debatt 

 

Én kommentar

23.10.2017 kl.19:19

Tusen takk!

Skriv en ny kommentar

hits