hits

Politikk. Bomber. Tåkepraten kjenner ingen grenser.

Året 2011. Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer til enighet med øvrige at Norge skal delta på bombingen av Libya. Nesten 600 norske bomber slippes i det største luftangrepet verden har sett siden 2. verdenskrig. Etterpå går det selvsagt til helvete.

Noen år senere ser man at situasjonen i Libya bare er verre etter at Gaddaffi ble fjernet. Landet er et evig kaos. Flere mindre grupperinger sloss om makta. Landet er bombet tilbake til steinalderen en rekke steder, med svært begrensede muligheter for gjenoppbygging.

Norge mottar kritikk for å ha visst for lite om situasjonen i 2011. Gahr Støre sier: "I ettertid burde vi hatt mer kunnskap, men det var riktig å handle på det grunnlaget vi hadde."

Har du hørt makan til møkkapreik? Det man sier er at man ikke visste nok, men du kan ikke arrestere meg på det, for ut i fra det grunnlaget vi hadde, gjorde vi ingenting feil. 

Jeg måker ned en kar på byen, fordi jeg trodde han skulle ta meg. I ettertid ser jeg at jeg handlet feil, men på det tidspunktet var det noe jeg trodde, så ut i fra det handlet jeg riktig. Høres bra ut i retten det? 

Det må bli slutt på dette vrøvlet hvor politikere kan ta avgjørelser delvis i blinde, bomme totalt, liv og land går til helvete og så kan man bare tåkeskravle seg ut av det etterpå. 

Slik jeg ser det: dere hadde altså ikke oversikt over situasjonen når dere via SMS ble enige om å sende nesten 600 bomber ned over et annet land som aldri har gjort Norge noe som helst. 

Siden Gahr Støre og sikkert en hel rekke andre politikere med ham "burde hatt mer informasjon" så la meg heller gi dere et høvelig råd dere kan følge når dere sitter og SMSer og skal ta avgjørelser her oppe på berget om hvor vi skal bli med å bombe neste gang ( ikke kom med det tullet om at vi MÅ være med på bombing hver gang en eller annen supermakt kjeder seg og trenger å bruke opp forsvarsbudsjettet sitt. Det er i så fall en annen diskusjon ) 

- Ikke bomb noen. 

Du skjønner det, kjære maktperson, at i enhver diktaturisk kommuniststat finnes det alltid rebelske opprørsgrupper, militia, religiøse fanatikere og andre som bare  venter på muligheten til å fylle makt-vakumet som oppstår når dere er med på å fjerne han på toppen. Og så fort støvet har lagt seg kommer de frem. Og hvem vet om vi klarer å treffe riktig? Traff samtlige av de 588 norske bombene utelukkende riktige mål? 

I tillegg skaper vi etterdønninger i form av flyktningkriser verden ikke er i stand til å takle verken sosialt, økonomisk eller organisatorisk sett, og som alle det gjelder lider for i dekader etterpå. Jada, kjære maktperson, jeg vet at du gjerne ønsker å sole deg i FN, EU og NATO glansen og sikle etter en internasjonal toppjobb med lav eller ingen personskatt, en mulighet som kun åpner seg for dere som leker nikkedukker, men  neste gang vi blir invitert på bombeselskap synes jeg vi sier nei takk. Uavhengig av hvem som inviterer. Og før noen kommer trekkende med fjaseriet om at vi hadde snakket tysk dersom det ikke var for amerikanerne så kan jeg minne om at amerikanerne så an situasjonen i Europa under 2. verdenskrig og først når de selv ble bombet ved pearl harbour engasjerte de seg. ( Nå kan jeg heller ikke se at Libya v Gadaffi hadde gått til krig mot noe NATO land uansett, men bare for å ha nevnt det. )  

Vi kan ikke påta oss bombeansvar fordi man "frykter borgerkrig" i et land i midtøsten slik vi gjorde i Libya eller fordi noen tror at noen har en atombombe eller kan finne på noe jævlig. I så fall kan vi bombe halve verden med det samme. 

Det bor mennesker der. De har det ikke like fint som vi har det i Norge, men de har det bedre uten at det slippes bomber på dem og situasjonen i landet deres destabiliseres totalt. 

De supermaktene som da allikevel bestemmer seg for å bombe selv om vi og forhåpentlig nesten alle andre sier nei, får i ettertid selv besørge og bekoste sendinger av redningsfartøy, og selv ta imot, huse, forsøke å integrere og på alle måter hjelpe befolkningen i landet de akkurat har bombet. Det var jo for å hjelpe i utgangspunktet, ikke sant? Eller var det fordi du ikke hadde nok informasjon når du tok avgjørelsen? 

Vi på gulvet får slutte å høre på de som prater tåke. Ta ansvar for bombene dine du, og la de eksistere til forsvar, ikke angrep. 

 

#libya #meninger #krig #bomber #blogg

 

2 kommentarer

jørn jerstad

10.10.2018 kl.23:34

takk for at du målbærer alt for mange frustrerte folks meninger , så stå på

Anders Moe

11.10.2018 kl.09:30

jørn jerstad: Takk for det Jørn.

Skriv en ny kommentar